GitLab: kde ho najdu a jak se tam přihlásím?

Pokud budeme v tomto předmětu mluvit o GitLabu, budeme vždy mínit fakultní instanci na adrese https://gitlab.mff.cuni.cz.

Pro přihlášení využijte přihlašovací údaje z CASu, tedy tytéž co fungují do SISu. Použijte login odvozený od vašeho jména a příjmení (např. novakja) místo číselného identifikátoru.

První přihlášení aktivuje váš GitLabí účet. Bez aktivního účtu nemůžete používat projektové repozitáře, které jsou potřeba pro tento předmět a nebudete moci odevzdávat úlohy a kvízy vyžadované pro splnění tohoto předmětu.

Řešení problémů

Pokud se nemůžete přihlásit, zkuste si změnit heslo v CASu (stačí na nějaké dočasné — můžete ho pak změnit zpátky na to původní). To by mělo vynutit novou synchronizaci hesel. Sychronizace se může někdy projevit až po 24 hodinách.

Pro některé nové účty (typicky pro studenty z Erasmu ale i pro některé studenty programu BIOINF) je nutné počkat na ještě jednu obrátku synchronizace, která probíhá vždy o půlnoci každý den. Následující ráno pak, prosím, zkuste změnit heslo jak je zmíněno výše a po několika hodinách se zkuste přihlásit do GitLabu.

Váš účet musí také mít tzv. oveřené heslo (typicky se to týká studentů programu Erasmus). Budete muset navštívit jednu z těchto kanceláří aby bylo heslo ověřeno.

Pokud jste z jiné fakulty, než MFF (s výjimkou BIONF), rovnou se nám ozvěte (přes teachers-nswi177@d3s.mff.cuni.cz) protože váš účet není možné vytvořit automaticky.

Navíc, u některých účtů se projekty objevily až po zadání e-mailové adresy do vašeho profilu.

Pokud nic nepomáhá, ozvěte se nám co nejdříve na teachers-nswi177@d3s.mff.cuni.cz. Nepište přímo svému cvičícímu, ale použijte tento alias.

Mohu používat jiný operační systém?

Mňo, … ano, ale počítejte s tím, že některé věci nebudou fungovat. A budete s tím bojovat sami. Nemáme prostředky na to podporovat další systémy, které se tváří jako Linux a ve skutečnosti jsou jen nevalnou náhražkou.

Tenhle předmět je o Linuxu. Začněte ho používat pro vaši každodenní práci (další předměty, úprava fotografií, koukání na filmy atd.) a možná zjistíte, že je mnohem jednodušší a pohodlnější než jiná prostředí. Pokud k němu budete přistupovat jako k nutnému zlu, které musíte nějak přežít, tak (a) vám to pravděpodobně zkomplikuje splnění kurzu a (b) cíleně zahazujete příležitost rozšířit si své obzory a naučit se něco nového.

Pravdou je, že mnoho nástrojů, které budeme používat funguje i na jiných platformách. Ale Linux (nebo některé z jeho předchůdců) je jejich přirozené prostředí, kde fungují nejlépe.

Mohu používat jinou distribuci než Fedoru?

Pouze pokud víte, co děláte.

Pokud je tohle vaše první setkání s Linuxem, využijte, prosím, distribuci od nás.

Pokud potřebujete použít jinou distribuci (např. už ji máte na svém notebooku), většina věcí by měla fungovat bez problémů. Mezi distribucemi se občas liší názvy balíčků, takže jména zmiňovaná v materiálech bude možná nutné upravit.

Jediný větší problém, na který občas narazíme je, že některé distribuce stále ještě preferují Python 2 jako výchozí (takže balíček python-neco se odkazuje na verzi s Pythonem 2, zatímco pro verzi s Pythonem 3 je potřeba instalovat python3-neco).

Některé distribuci navíc dodávají poměrně archaické verze některých nástrojů, takže se ujistěte, že máte vaší instalaci aktuální (a pokud vaše distribuce ve standardu poskytuje verze staré tři roky, vážně zvažte přechod na jinou distribuci pro účely tohoto předmětu).

A určitě budou rozdíly, až se budeme bavit o instalaci a správě balíčků, ale obecně není mezi hlavními distribucemi velký rozdíl (a pokud máte nějakou speciální, asi víte co děláte a nebude pro vás problém si příkazy upravit).

Jaká jsou přednastavená hesla?

Pokud máte disk od nás, používáme následující jména a hesla. Pro USB/Qemu/VirtualBox, uživatel intro, heslo linux (a root s heslem toor). Pro Live ISO existuje uživatel liveuser s prázdným heslem (a automatické přihlašování by mělo fungovat).

Změňte tato hesla co nejdříve. Můžete využít třeba příkaz passwd.

Budou cvičení/přednášky nahrávány?

Ne. Materiály k samostudiu poskytujeme v textové podobě.

Je virtuální cvičení přes Zoom?

Ne. Virtuální cvičení existuje jen kvůli tomu, aby se mohli zapsat i studenti, kteří neplánují cvičení vůbec navštěvovat.

Moje cvičení je plné. Co mám dělat?

Pořád by mělo být možné se přihlásit na virtuální cvičení, takže budete mít předmět zapsán (takže to bude moci potvrdit studijní oddělení). Navíc by mělo být možné přidat se na čekací listinu i v případě, že už jste zapsání na jinou paralelku.

Dovolte nám tady též zopakovat co je na stránce průvodce předmětem.

Účast na cvičeních není povinná: pokud se neplánujete vůbec účastnit, prosím, zapište se do virtuálního cvičení.

Pokud se bez předchozího upozornění nezúčastníte žádného z prvních cvičení, automaticky vás přesuneme na to virtuální.